Chicken residence Ramat / Neuman Hayner Architects

Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Exterior Photography, FacadeRamat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, FacadeRamat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Interior photography, living room, sofaRamat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Exterior Photography, Facade+ 17


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    308 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Habitat, Etz Vaetza, Eva Metal Art, Exclusive light and design, Ha-hamama, MD aluminum systems, The professional painter, TopAudio

  • Main architects:

    Sharon Neuman, Iftah Hayner


Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Exterior Photography, Facade
© Amit Goscher

Text description provided by the architects. The house, comprising a floor and a basement, was built on a plot of 408 m². The architectural program drawn up with the members of the family was demanding. He spoke, among other things, of a transparent but intimate atmosphere, present but unpretentious, of a large lighted and airy basement without the “feel” of a basement and a substantial garden.

Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Exterior Photography, Facade
© Amit Goscher
Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Image 16 of 17
Ground floor Plan
Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Interior photography, living room, sofa
© Amit Goscher
Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Interior photography, living room, table, chair, counter
© Amit Goscher

The house was conceived as a perfect vessel floating above the ground, the floating being intended to accentuate the continuity of the landscape, to lighten the built volume and to emphasize the unique approach of the facade. The street façade was designed with three converging levels creating perceived depth and interest. This feeling is amplified by the dynamic interplay of light and shadow during the day and at different seasons of the year. A laser-cut metal mashrabiya in an original latticework design completes the street facade. The mashrabiya enhances the sense of privacy by filtering light into interior spaces, including the basement.

Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Interior photography, stairs, handrail, windows
© Amit Goscher

The backyard, the home’s main outdoor entertaining area, is extensively shaded by rotating slatted louvered steel pergolas. The silhouette of the pergola precisely extends the contours of the constructed vessel, creating an overflowing continuum between interior and exterior. A swimming pool is located at the bottom of the courtyard, intersecting along almost its entire length. The public area and the main unit have direct access and a wide view of the swimming pool.

Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Interior photography, bedroom, windows, bed
© Amit Goscher
Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Image 17 of 17
Plan – Basement

The ground floor is divided into two separate wings – a public area and a private area – separated by an exposed concrete wall, with the main unit and a children’s bedroom being in the private area. The other rooms, work spaces, viewing spaces and play areas are located in the basement, arranged to be flooded with natural light at most hours of the day. To introduce such natural light, the planning included, among other elements, English courtyards surrounding the ground on all sides, a substantial staircase that also lets in natural light, as well as a double space with an angular morphology connecting the basement on the ground floor. and make the basement an integral part of everyday life.

Ramat Hen Residence / Neuman Hayner Architects - Exterior Photography, Windows, Chair
© Amit Goscher